top of page
  • Writer's pictureTeija Pellinen

Terveyttä edistävää ruokaa - osa 3

Hyvässä, terveyttä edistävässä ruokavaliossa kokonaisuus pitkällä aikavälillä merkitsee eniten. Kun kokonaisuus on kunnossa, sallii se pienet hairahdukset ja poikkeamat silloin tällöin. Jotta terveellinen ruokavalio antaisi parhaan hyödyn, on otettava huomioon monia muitakin seikkoja kuin käytettävät ruoka-aineet; kuten pureskelu, ruokailurytmi, nesteiden määrä, ruuanvalmistustavat jne.


Proteiinit

Proteiineilla on lukuisia tärkeitä tehtäviä kehomme toiminnan ja hyvinvointimme kannalta. Ne ovat mm. tärkeitä rakennusaineita lihaksille, sisäelimille ja iholle sekä niillä on paljon erilaisia säätely- ja kuljetustehtäviä elimistössä. Proteiinit toimivat myös yhtenä energianlähteenä ja immuunipuolustukselle tärkeät vasta-aineet muodostuvat proteiineista. On siis tärkeää huolehtia riittävästä proteiinin saannista ja sen laadusta.

Huolehdi, että syöt proteiinipitoisia ruoka-aineita suhteellisen tasaisesti päivän aikana. Sisällytä siis jokaiseen päivän ateriaan jotain proteiinipitoista ruokaa. Nauti monipuolisesti sekä eläin- että kasvikunnan proteiinia, sillä eri proteiininlähteiden aminohappokoostumukset täydentävät toinen toisiaan. Hyviä proteiininlähteitä ovat mm. kala, liha, siipikarja, kananmuna, maitotuotteet, siemenet ja pähkinät.


Huom! Jos et käytä eläinperäistä proteiinia, huomioi että käytät riitävästi erilaisia kasviperäisiä proteiininlähteitä. Osa kasviproteiininlähteistä ei välttämättä sisällä kaikkia elimistömme tarvitsemia aminohappoja. Käyttämällä monipuolisesti eri kasviproteiineja, varmistat kaikkien välttämättömien aminohappojen saannin.


Proteiinin saannin tarve vaihtelee jonkin verran eri tilanteissa, en paneudu siihen tässä sen enempää. Normaaliolosuhteissa ja aktiivisuudessa proteiinin päivittäinen tarve on 1,0-1,3g/kehon painokilo.


"Terveyttä edistävää ruokaa - osa 4" käsittelee rasvoja ja niiden lähteitä - olethan kuulolla!


Nautitaan talvisista päivistä ja voi sinäkin hyvin!

- Teija

66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page