top of page
  • Writer's pictureTeija Pellinen

Terveyttä edistävää ruokaa - osa 4

Updated: Apr 14, 2019

Hyvässä, terveyttä edistävässä ruokavaliossa kokonaisuus pitkällä aikavälillä merkitsee eniten. Kun kokonaisuus on kunnossa, sallii se pienet hairahdukset ja poikkeamat silloin tällöin. Jotta terveellinen ruokavalio antaisi parhaan hyödyn, on otettava huomioon monia muitakin seikkoja kuin käytettävät ruoka-aineet; kuten pureskelu, ruokailurytmi, nesteiden määrä, ruuanvalmistustavat jne.


Rasvat

Rasvoja on turha pelätä - ennemminkin olisi syytä kiinnittää huomiota niiden laatuun!


Rasvat ovat elintärkeä ravintoaine ihmiselle. Rasvoja, ja myös paljon pelättyä kolesterolia tarvitaan mm. useiden hormonien ja paikallishormonien muodostukseen. Näillä on vaikutusta moniin kehon toimintoihin, kuten vaikkapa tulehdusreaktiot, allergiareaktiot, kuume, immuunivaste, verenvirtaus jne moniin muihinkin.


Rasvat ovat myös oleellinen rakennusaine solukalvoille, sinne tarvitaan erilaisia omega-rasvahappoja laajakirjoisesti. Entäpä aivomme? Ne koostuvat 60% rasvasta, eikö silloin ole fiksua miettiä, millaista rasvaa annamme niille rakennusaineeksi?


Hyvien rasvahappojen avulla voimme vaikuttaa positiivisesti myös rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä hillitä kehon matala-asteista tulehdusta. Nämä ovatkin tämän päivän haasteita monella mm. liiallisen prosessoidun ruuan sekä liikkumattomuuden johdosta.


hyvät rasvahapot

Hyviä rasvanlähteitä ovat kylmäpuristetut kasvi- ja siemenöljyt; esimerkkinä avokado-, oliivi-, hampunsiemen- ja kurpitsansiemenöljy. Tyydyttyneistä rasvoista kylmäpuristettu kookosöljy sekä aito voi ovat myös erittäin hyviä kohtuullisesti käytettynä. Erilaisissa pähkinöissä ja siemenissä on myös hyvää rasvaa, kuten myös kalassa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kaikki aidot mahdollisimman vähän käsitellyt asiat ovat hyviä.


Eri rasvahappojen saantia mietittäessä, pitää omega-3 rasvahappojen tärkeyttä korostaa erityisesti. Kaikille alussa mainituille prosesseille on nimenomaan tärkeää, että omega-3 rasvahappoja saadaan riittävästi. Niiden parhaita lähteitä ovat rasvainen kala, chiansiemenet, pellavansiemenöljy sekä hamppuöljy. Harva kuitenkaan pystyy käyttämään näitä lähteitä riittävästi, joten omega-3 saanti onkin useimpien syytä varmistaa käyttämällä laadukasta rasvahappovalmistetta.Terveyttä edistävää ruokaa -sarjan osat olivat tarkoituksella lyhyitä ja suppeita - näistähän saisi halutessaan loputtoman pitkiä. Näiden tarkoitus oli kuitenkin herätellä niitä aivosoluja ajattelemaan, mitä syömme ja miksi sillä on merkitystä!? Lisää pääsee oppimaan kyllä ja asioita pitää tarkastella aina yksilöllisyys ja olosuhteet huomioiden.


Ihania, talvisia ja aurinkoisia päiviä meille jokaiselle!

- Teija


133 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page